انواع متریال (کامپوزیت)
ورق کامپوزیت چیست ؟
ورق کامپوزیت از جمله مصالح پیشرفته معماری مدرن است که بیش از پیش مورد توجه طراحان و مجریان ساختمان قرارگرفته است. استقبال فراوان از این محصول به عنوان یکی از مصالح مورد استفاده در نمای ساختمانها بیانگر، کیفیت مناسب و عدم وجود هرگونه محدودیت در طراحی و اجرای آن است.
ورقهای آلومینیومی کامپوزیتی، صفحات مسطحی هستند که از سه لایه شامل دو ورق بیرونی از جنس آلومینیوم و یک لایه مرکزی غیر آلومینیومی، تشکیل شدهاند. لایه مرکزی میتواند از جنس پلیاتیلن، پلی یورتان و یا مواد معدنی باشد که این سه لایه با استفاده از چسب پلیمری به هم متصل میشوند.
در اجرای نماهای مختلف ساختمانی یک لایه کامپوزیت محافظ روی سطح نما با قابلیت پذیرش رنگها و طرحهای مختلف استفاده میشود و با توجه به نوع کاربری نمای داخلی یا نمای خارجی رزینهای متفاوتی را روی آن اجرا میکنند.
ورقهای آلومینیوم کامپوزیت را میتوان به شکل انواع سنگ و چوب نیز اجرا کرد. ورق کامپوزیت ۹۰ درصد سبکتر از سیمان، ۷۰ درصد سبکتر از شیشه و ۵۰ درصد سبکتر از ورق آلومینیوم معمولی است.
تاریخچه کامپوزیت:
اولین تولید کننده ورق کامپوزیت کشور آلمان می باشد که این محصول به دلیل داشتن هیچ گونه محدودیتی در طراحی و اجرا، پر کاربردترین مصالح ساختمانی در دنیا می باشد. در سال های اولیه از این ماده در پروژه های متفاوتی نیز استفاده شد؛ مانند نماي ساختمان، کارخانه های تولید کننده خودرو، شرکت های گاز، تابلو فروشگاه ها و دکوراسیون داخلی که از این ماده استفاده می کردند.
ورق کامپوزیت به دلیل بازده بسیار مناسبی که در نمای ساختمان دارا می باشد، در کشور های بزرگی از قبیل چین، روسیه، امارات متحده و ایران مصرف زیادی دارد و این کشورها بزرگ ترین مصرف کننده ورق کامپوزیت می باشند.
کنار دیوار نماهای آلومینیومی و شیشه این ورق های کامپوزیتی در صنعت نمای ساختمانی به مرتبه ی بالایی دست یافته و بسیاری از مکان های مشهور دنیا اعم از برج العرب، نماد شهر دبیز هتل العرب، ساختمان کارخانه میتسوبیشی، برج های النصر در دوحه قطر با این ورق پوشیده شده است.
دلایل استفاده از ورق کامپوزیت
در حال حاضر معماران در صنعت نما به دنبال رنگ های تازه ای می باشند که ساختمان خود را به روزتر کنند و روح تازه ای به ساختمان ببخشند. ورق کامپوزیت از دو لایه ورق در بالا و پائین با ضخامت های متفاوت و دارای مواد پلی اتیلن غیر سمی تشکیل شده است.
این لایه ها شکل پذیری بالا و مقاومت زیادی را دارا می باشند. در نتیجه در معرض گرما و سرمای شدید تغییر شکل و رنگ نمی دهند. این دو لایه با درجات مختلف پخت می شوند و به وسیله روش coil coating پوشش داده می شوند.
مشخصات فیزیکی و مکانیکی ورق کامپوزیت
مقاومت گرمایی
مقدار مقاومت با توجه به جنس لایه مرکزی و ضخامت ورق متفاوت است. ضریب هدایت حرارتی ورقهای کامپوزیتی از ۰/۲۴ وات بر متر کلوین برای پلی یورتان تا ۰/۰۵ وات بر متر کلوین برای مواد معدنی متفاوت خواهد بود.
عایق صوتی
میزان کاهش صدا برای پلی یورتان حدود ۲۵ دسیبل و برای مواد معدنی حدود ۳۰ دسیبل اندازهگیری شده است.
ضخامت ورق کامپوزیت
ضخامت ورق کامپوزیتی میتواند بین ۴۰ میلیمتر تا ۲۰۰ میلیمتر باشد.
مزیتهای ورقهای آلومینیوم کامپوزیت
پایداری بالا در برابر پوسته شدن رنگ و مسطح بودن پوشش
ورق کامپوزیت آلومینیوم در دمای بالا با مواد سفت کننده مولکولی با عملکرد بالا پیوند برقرار میکند تا به بالاترین سطح از لحاظ پایداری در برابر پوسته شدن برسد.
سبکی و پردازش ساده
ورق کامپوزیت آلومینیوم به علت سبکی میتواند منجر به کاهش فاجعه در زمینلرزه ها شود و به آسانی قابل پردازش است. سلسله مراتبی همچون بریدن، تسطیح کردن، نورد کردن و چند نوع شکل دهی با زاویه قائمه با ابزار ساده نجاری قابل انجام است تا کار نصب ورق سریع و راحت شود و در نتیجه از میزان هزینهها کاسته شده و همچنین قابلیت انعطافپذیری ورقها، کمک زیادی به طراحان در ابداع طرحهای مدرن کرده است.
سادگی نگهداری
در مکانهایی که میزان آلودگی بسیار شدید باشد نیز ورق کامپوزیت به راحتی با مواد پاککننده و شویندههای طبیعی تمیز میشود
پایداری در برابر ضربه
پایداری در برابر ضربه و سختی ورق بسیار بالا است و لایه پوششی در برابر خم شدن نمیشکند و در شرایط وزش باد و یا طوفان شن تخریب نمیشود.
بدون نیاز به شستشو
از ویژگیهای ورق کامپوزیت تمیز ماندن آن است. رنگ این ورق حاوی نوعی رزین است که باعث میشود الکتریسیته ساکن در ورق به وجود نیاید و گرد و غبار به ورق جذب نشود
قابلیت تعویض صفحات
در صورت بروز هرگونه مشکل به دلیل سیستمهای موجود در نصب، این قابلیت وجود دارد که بتوان ورق آسیب دیده را تعویض کرد.
تنوع اجرا
قابلیتهای بالای این مصالح باعث میشود که بتوان از سیستمهای متنوعی در زیرسازی آهن و در زیرسازی آلومینیومی استفاده کرد
سرعت اجرای بالا
فاکتورهای مهمی از قبیل ابعاد، روش اجرا، استفاده از مصالح زیرسازی سبک و ماشین آلات پیشرفته در سرعت بالای اجرای این نوع نما اثرگذار است
قابلیت پردازش بالا
برش، خم کردن، شیار دادن، انحنا دادن و پردازشهای دیگر روی این ورق به آسانی و با استفاده از ابزار معمول انجام میشوند.
کاربردهای ورق کامپوزیت آلومینیوم
پمپ بنزینها
دکوراسیون داخلی
پوشش سقفها
تابلوهای فروشگاهها
غرفههای نمایشگاهی
نمای خارجی ساختمان
بازسازی نماهای قدیمی