روانشناسی محیط


روانشناسی محیط

یکی از جدیدترین رشته ها روانشناسی محیط است. این شاخه به سوالات مختلفی پاسخ میدهد. به عنوان مثال روانشناسی محیط چه مفهومی دارد؟ آیا موسیقی باعث افزایش تمرکز میشود؟

هوای گرم چه تاثیری در میزان پرخاشگری افراد دارد؟ چرا در بیمارستان از رنگ آبی استفاده میشود؟ این سوالات را روانشناسی محیط پاسخ میدهد. ممکن است سوالات ذکر شده اندکی گیج کننده و نامفهوم باشند زیرا همانطور که گفتیم این رشته بسیار جدید است و در نتیجه اکثر مردم آشنایی کمی با آن دارند.

بسیاری از محققین بر این باورند که روانشناسی محیط در آینده انسان ها بسیار تاثیر گذار است. در صورتی که شما هم نسبت به این شاخه علاقه مند هستید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

در تمامی مقالات این مجموعه درباره تمامی موارد ساین توضیح داده شده است با ما همراه باشید.



روانشانسی محیط چه مفهومی دارد؟

این شاخه روانشانسی سعی میکند تا بین محیط و مردم تعامل برقرار کند. در واقع این رشته میخواهد به این موضوع پی ببرد که محیط چگونه و چطور بر روی افراد تاثیر میگذارد؟ ما میتوانیم از دانش به دست آمده از این رشته در جهت منافع خود استفاده کنیم و بهره وری خود را از جهان اطراف افزایش دهیم.

اصل این رشته بر این اساس است که فعالیت مغز همواره در تعامل با محیط اطراف است. این شاخه پس از سال 1970 به تصویب رسید و در سال 1990 این گونه تعریف شد: “شاخه‌ای از علم که مربوط به تعاملات و روابط بین انسان‌ها و محیط اطراف آن‌ها است."

اگر به دنبال کسب اطلاعات درباره تابلو اماکن هستید به این صفحه مراجعه کنید.


روانشناسی محیط و تاریخچه

حال میخواهیم به تاریخچه روانشناسی محیط بپردازیم. در ابتدا راجر پارکر و هربرت رایت به اولین پروژه روانشانسی محیط مشغول شدند. آنها این موضوع را با محوریت تاثیر محیط بر رفتار انسان ها شروع کردند. این پروژه در سال 1945 در حال انجام بود. این دو پژوهشگر جهت تکمیل پروژه خود رویکرد مطالعات گروهی را پیش رو گرفتند.

سپس و در سال 1958 یک گروه پژوهشی به سرپرستی ویلیم ایتلسون و هارولد پروشانسکی در دانشگاه شهر نیویورک شکل گرفت. هدف این گروه تحقیقاتی بررسی اثر معماری و محیط بیمارستان و عکس العمل بیماران بود. این گروه پژوهشی نتایج خود را در سال 1964 و یک کنفرانس علمی بیان کردند و از این اصول در طراحی بیمارستان ها استفاده کردند.

مجموعه ریحان ساین مفتخر است تمامی خدمات مربوط به تابلو فرودگاهی را در اختیار شما قرار دهد.

عواملی که باعث ظهور و توسعه روانشاسی محیط شد:

  • افزایش و توسعه مشکلات زیست محیطی در جامعه

بروز مشکلات ژنتیکی، رفتاری و روانشناختی در جامعه که حاصل مشکلات محیطی از جمله آلودگی هوا بود.

شروع برخی پژوهش ها و مطالعات علمی که در خصوص محیط فیزیکی و بعضی از متغیرهای روانشاختی بود. شروع این مطالعات از دهه هفتاد بود.


  • موضوعات مورد بررسی در روانشناسی محیط

موضوعات مختلفی در این شاخته روانشناسی مورد بررسی قرار میگیرند. از جمله این موضوعات میتوان به ارزیابی مناظر ساختمان ها و مناظر شهری اشاره کرد. پیامدهای اکولوژی اعمال انسان نیز در این شاخه مورد ارزیابی قرار میگیرند. نظریه های مربوط به هویت نیز در این دسته بندی قرار میگیرند. همچنین حریم خصوصی، ازدحام و فضای شخصی نیز در این شاخه بررسی میشوند.

مجموعه ریحان ساین مفتخر است تمامی خدمات مربوط به ساخت بیلبورد را در اختیار شما قرار دهد.


روانشناسی محیط

مهندسی محیط

همانطور که گفتیم ایده های متفاوتی در این شاخه مورد ارزیابی قرار میگیرند که در ادامه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم.


ایده جبرگرایی مهندسی محیط

در این نظریه بیان میشود که مهندسی محیط یک عامل در نقش جهت دهنده به زندگی انسان هاست. در این نظریه تاثیر معماری و ساختمان ها بر رفتار انسان ها نیز مورد ارزیابی قرار میگیرد.

بر اساس مهندسی محیط هر گونه اتفاق و برآیندی در زندگی انسان ریشه در یک علت و محرک دارد. البته باید به شما بگوییم که این نظریه توسط اکثر پژوهشگران و دانشمندان فعلی مورد پذیرش نیست زیرا ادعا میکند که تنها محیط علت رفتار انسان هاست.


ایده تحریک مهندسی محیط

این نظریه اعلام میکند که برانگیختگی نتیجه محرک های مختلف از جمله محرک های خوب و بد است. فاکتورهای مختلفی در برانگیختگی تاثیر گذارند که شامل میزان فعالیت مغزی، هورمون های مختلف همچون سروتونین، دوپامین و برخی علائم از جمله ریت تنفسی و ضربان قلب است.


جبر جغرافیایی مهندسی محیط

جبر جغرافیایی بر این مفهوم تاکید دارد که پایه همه تمدن ها به فاکتورهای محیطی مختلف از جمله توپوگرافی، پوشش گیاهی، آب و هوا و دسترسی به آب شیرین است.

در واقع در صورتی که چنین شرایطی محیا باشد تمدن شکل گرفته و پیشرفت خواهد کرد. همچنین این نظریه اعلام میکند که وجود مشکلات زیست محیطی فراوان میتواند سبب نابودی تمدن های گوناگون شود.

برای اطلاعات درباره توتم با کارشناسان ما تماس بگیرید.


روانشناسی گشتالت مهندسی محیط

یکی از مهم ترین نظریات این رشته روانشناسی گشتالت است. این نظریه بسیار مشابه نظریه رفتار گرایی است اما تفاوت هایی با آن دارد. از مهم ترین تفاوت های آن میتوان به تاکید رفتارگرایی بر روی رفتار و روانشناسی گشتالت بر روی درک و شناخت اشاره کرد.


مهندسی محیط در طراحی و معماری

همانطور که تا به حال گفته شد روانشناسی محیط در زمینه های بسیاری فعالیت دارد. یکی از مهم ترین کاربرد های آن در طراحی و معماری است. بر اساس مطالعات انجام شده در این زمینه مشخص شده است که هر کدام از رنگ ها چه در تاثیری بر محیط دارند. علاوه بر آن به نقش خطوط به کار گرفته شده در محیط های مختلف نیز پرداخته است. 

شاید بتوان گفت ساده ترین دستاورد این شاخه ایجاد احساس شادابی و خوشحالی با بهره گیری از فضای سبز است. همینطور بر رابطه نزدیک با محیط پیرامون و تاثیر آن بر کارایی افراد نیز مطالعه شده است.

نتیجه این مطالعات ایجاد فضاهای اشتراکی مطالعاتی و کاری جهت افزایش تمرکز و کارایی کارکنان بوده است.لازم به ذکر است که این شاخه کاملا نوپاست و به خوبی در بین مردم رواج پیدا نکرده است. اما با این وجود در حال توسعه و پیشرفت است.


در این مطلب به بررسی روانشناسی محیط پرداختیم. در ابتدا مفهوم آن را بیان کردیم و سپس به تاریخچه آن نگاهی انداختیم. در ادامه نیز برخی از مهم ترین نظریات این شاخه ها را بیان کردیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده و از خواندن آن لذت برده باشید.

برای کسب اطلاعات درباره ساین مراکز خرید با ما تماس بگیرید.


روانشناسی محیط یک شاخه میان‌ رشته‌ای مطالعاتی است که به مطالعه رابطه بین انسان و محیط فیزیکی می‌پردازد. این رشته از روانشناسی، معماری، شهرسازی، بوم‌شناسی و سایر رشته‌ها بهره می‌برد تا تأثیر محیط بر رفتار، احساسات و سلامت انسان‌ها را بررسی کند. روانشناسی محیطی را در تعریفی خلاصه می‌توان یک رشته گسترده و پیچیده دانست که به تحقیق در بسیاری از جنبه‌های مختلف رابطه بین انسان و محیط پرداخته و اطلاعات مهم و ارزشمندی در مورد چگونگی طراحی محیط‌های انسانی‌تر و هماهنگ با نیازهای انسانی ارائه می‌دهد. در این مطلب به معرفی روانشناسی محیط و کاربردهای آن می‌پردازیم.


روانشناسی محیط

 روانشناسی محیط چیست و به چه مواردی می‌پردازد؟

 روانشناسی محیط، مطالعه رابطه بین انسان و محیط فیزیکی است که بر رفتار، احساسات و سلامت انسان‌ها تأثیر می‌گذارد. این شاخه از علوم به موضوعات مختلفی می‌پردازد که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ازطرح گرافیک محیطی بیشتر بدانید.

 ادراک و شناخت محیطی شامل:

 نحوه‌ دیدن، شنیدن، بوییدن، چشیدن و لمس محیط توسط انسان‌ها

 نقش عواملی مانند نور، صدا، رنگ و شکل در ادراک محیط

 نگرش‌های محیطی شامل:

 احساسات و باورهای انسان‌ها نسبت به محیط

 تأثیر نگرش‌های محیطی بر رفتار انسان‌ها

 تأثیر محیط بر رفتار شامل:

 تأثیر عوامل محیطی مانند نور، صدا، دما، فضا و طراحی بر رفتار انسان‌ها

 تأثیر محیط بر سلامت روانی و جسمی انسان‌ها

 استرس‌های محیطی شامل: 

عوامل محیطی که باعث ایجاد استرس در انسان‌ها می‌شوند 

تأثیر استرس‌های محیطی بر سلامت روانی و جسمی انسان‌ها

 فضای شخصی و قلمرو شامل:

 فضایی که انسان‌ها برای خود در نظر می‌گیرند

 تأثیر فضای شخصی و قلمرو بر رفتار انسان‌ها 

محیط‌های طبیعی و مصنوعی شامل:

 تفاوت‌های بین محیط‌های طبیعی و مصنوعی 

تأثیر محیط‌های طبیعی و مصنوعی بر رفتار، احساسات و سلامت انسان‌ها 

مطلب پیشنهادی:تابلو رستوران

محیط‌های مسکونی، آموزشی، کاری و تفریحی و تأثیر عوامل محیطی در هر یک از این محیط‌ها بر رفتار، احساسات و سلامت انسان‌ها ادراک محیطی می‌تواند تأثیر زیادی بر رفتار انسان‌ها داشته باشد. به عنوان مثال، اگر یک اتاق خیلی تاریک باشد، ممکن است انسان‌ها احساس ناامنی و اضطراب کنند و در نتیجه، رفتارهای خاصی از خود نشان دهند. یا چنانچه یک اتاق خیلی شلوغ باشد، ممکن است انسان‌ها احساس پریشانی و استرس کرده و در نتیجه عملکردشان کاهش یابد. تأثیر محیط بر سلامت روانی و جسمی انسان‌ها نیز موضوع مهمی است. مطالعات نشان داده آلودگی هوا باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و ریوی شده و قرار گرفتن در معرض نور طبیعی می‌تواند به کاهش استرس و افزایش بهره‌وری کمک کند.

 کاربردهای روانشناسی محیط

 روانشناسی محیطی کاربردهای مختلفی دارد از جمله: طراحی محیط‌های انسانی‌تر و سازگارتر نظیر طراحی محیط‌های شهری که به افزایش تعاملات اجتماعی و کاهش آلودگی کمک می‌کنند بهبود کیفیت زندگی مانند طراحی محیط‌های آموزشی برای کمک به یادگیری بهتر کاهش استرس و اضطراب مانند استفاده از نور طبیعی در طراحی ساختمان‌ها برای کاهش استرس و افزایش بهره‌وری و نیز طراحی محیط‌های درمانی که برای این منظور بسیار مفید و کارامد است. افزایش بهره‌وری و عملکرد با طراحی بهینه فضاهای آموزشی، کارگاهی و هر محیط کار می‌تواند در بهتر کردن عملکرد افراد و بالا بردن راندمان کاری و مطالعاتی افراد موثر باشد. حفاظت از محیط زیست که تاثیرات مثبت زیادی بر زندگی انسان‌ها داشته و روحیات و شرایط سلامت جسمی آنها را تا حد زیادی تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

 سخن آخر

 شرکت ریحان طرح گستر با نام تجاری ریحان ساین با سابقه درخشان در زمینه ساینینگ، انواع تابلوهای علائم راهنما و نمای بیرونی را در محیط‌های مختلف طراحی نموده و عملیات ساخت آنها را با استفاده از تکنولوژی روز و بدون محدودیت در متریال ساخت، با نصب موازی و منظم ارائه می‌دهد. این مجموعه با هدف افزایش سطح آگاهی و بالا بردن استاندارد تولید ساین در ایران، تصاویر پروژه‌های انجام شده و پیشنهادات جذاب و به‌روز دنیا را در سایت خود منتشر می‌کند. شما نیز می‌توانید ضمن تماس با مجموعه ریحان ساین، سفارشات خود را ثبت و از خدمات مشاوره رایگان کارشناسی بهره‌مند شوید.