انواع متریال (ورق آهن)

انواع متریال (ورق آهن)



ورق آهن چیست؟

ورق آهن آلیاژی است که پایه آن آهن می باشد. این محصول شامل مواد مختلفی است و در صنایع مختلفی کابرد دارد. ورق آهن از انواع مختلفی تشکیل می شود که هر کدام از انواع این کالا در بخش‌ های مختلفی از صنایع استفاده می شوند.

عموما ورق به دو روش نورد سرد و نورد گرم تولید می‌ شود. به شکل دهی فولاد، نورد گفته می‌ شود. نورد با عبور فولاد در دمای مشخص از میان تعدادی غلتک انجام می‌ گیرد. اکثر مقاطع فولادی مختلف، مانند تیرآهن، نبشی، سپری و ورق با نورد سرد و گرم تولید می‌ شوند. معمولا تشخیص و شناسایی ورق گرم و سرد، برای مصرف کنندگان دغدغه ساز است.

انواع ورق آهن

ورق آهن سیاه

ورق روغنی

ورق گالوانیزه

ورق رنگی



ورق آهنی سیاه

ورق سیاه که به آنها ورق گرم نیز می گویند در ۲ نوع ورق سیاه صنعتی و ورق سیاه معمولی و در استانداردهای مختلف تولید می شود، برای اندازه گیری کیفیت ورق سیاه از شاخصی به نام ST استفاده می شود که این شاخص در ورق سیاه معمولی بین اعداد St33 تا St 52 می باشد.

این نام گذاری بر اساس مقدار کربن موجود در مواد سازنده ورق است، به گونه ای که ورق St 33 دارای کمترین مقدار کربن و در نتیجه انعطاف پذیری بیشتر نسبت به سایر کیفیت ها و ورق ST52 دارای بیشترین مقدار کربن و در نتیجه انعطاف پذیری خیلی کمی است.



کاربرد ورق سیاه

ورق های نورد گرم (ورق سیاه ) معروفترین ورق آهنی است که با توجه به نوع آن مصارف گوناگونی در صنایع مختلفی از جمله صنعت ساختمان، تانکر سازی، خودرو سازی، مخازن خاص، کشتی سازی و صنایع سنگین فلزی و … دارد.

رایج ترین نوع ورق سیاه از نظر کیفیت ST 37 است که از نظر


سختی و منعطف بودن در حد متوسط قرار دارد و بیشترین کاربرد را برای مصارف ساختمانی از قبیله اسکلت سازی، سوله سازی و… دارد. از ورق سیاه صنعتی در مصارف و پروژه های صنعتی از قبیل سد سازی، پروژه های پتروشیمی، مخزن سازی و…. استفاده می شود.

مزایا

ارتجاع پذیری خوب

قابلیت ماشین‌کاری

مقاومت کششی بالا

استحکام بالا

معایب

یکی از مهم‌ترین معایب ورق سیاه احتمال بالای زنگ‌زدگی آن است که بسته به شرایط محیط خارجی، با سرعت‌های مختلفی انجام می‌شود. با توجه به قیمت ورق سیاه باید تا حد امکان از این اتفاق جلوگیری کرد. برای جلوگیری از خوردگی باید سطح ورق سیاه را با مواد دیگر پوشاند.

ورق روغنی (ورق سرد)

ورق سرد که به آن ورق روغنی نیز می گویند نوعی دیگر از ورق آهنی است که با استفاده از تکنولوژی نورد سرد تولید می شود. علت نامگذاری ورق های سرد به اسم ورق روغنی، اصطلاحی عامیانه و بر مبنای وضعیت ظاهری این نوع ورق می باشد.



کاربرد ورق روغنی



ورق‌های روغنی دارای کاربردهای فراوانی در صنعت می‌باشند. به طور مثال ورق روغنی فوق کشش برای تولید فیلتر اتومبیل کاربرد دارد. ورق روغنی فوق کشش نیز در بدنه اتومبیل‌ها استفاده می‌شود.

از ورق روغنی EK2 برای اجاق گازهایی که صفحه فلزی لعاب گیر دارند و از ورق روغنی نوع QSTE ضد سایش برای قطعات زیرین اتومبیل استفاده می‌شود.

برای تولید اگزوز نیز از ورق روغنی با ویژگی ضدخورندگی و زنگ‌زدگی استفاده می‌شود. از مهم‌ترین کاربردهای ورق روغنی می‌توان به استفاده در صنایع لوازم خانگی، صنعت خودرو، رادیاتورسازی، ساخت بشکه و مخزن فلزی اشاره کرد.

مزایا

مقاومت زیاد در برابر فشارهای ناگهانی و آسیب‌های فیزیکی

رنگ‌پذیری خوب نسبت به سایر ورق‌ها

امکان تولید در ابعاد و سایزهای متنوع

حفظ مقاومت و استحکام در ابعاد بزرگ‌تر

معایب

مهم‌ترین مشکل ورق‌های روغنی، قیمت زیاد آن‌هاست. بخشی از این قیمت بالا، به سبب تقاضای بسیار در بازار عرضه و تقاضا است و قسمت دیگر آن، ناشی از فرآیند ساخت نسبتاً پیچیده‌ی این ورق است. ورق روغنی با سختی‌های بسیاری تولید می‌شود و بُرش یا تغییر در آن به دشواری انجام می‌شود؛ در نتیجه، اگر مصرف‌کنندگان قصد تغییر شکل قسمتی از این ورق را داشته باشند، باید زمان زیادی را صرف کنند.

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه از ورق سرد (ورق روغنی) تولید می شود که نوعی دیگر از ورق ها می باشد، برای تولید ورق گالوانیزه طی یک پروسه طولانی در تمام سطح ورق روغنی مقدار چندین میکرومتر فلز روی را می نشانند تا ورق فولادی در مقابل زنگ زدگی مقاوم شود به عبارت دیگر در ورق گالوانیزه، بین آهن و روی، پیلی الکتروشیمیایی تشکیل می‌شود که در آن روی به جای آهن به عنوان آند و آهن به عنوان کاتد بکار می‌رود. در ورق گالوانیزه حتی اگر پوشش آن هم شکستگی پیدا کند، زنگ نخواهد زد.

کاربرد ورق گالوانیزه



از ورق گالوانیزه درصنعت اتومبیل، حمل و نقل، صنعت کشاورزی، کاغذ و لوله، بیلبوردها، ساختن لوازمی مثل لوله بخاری، کانال کولر، کابینت آشپزخانه، لوله‌های آب و هر جا که احتمال خوردگی آهن و خسارت وجود دارد، استفاده می‌شود همچنین با فرم دادن ورق گالوانیزه به صورت ورق کرکره ای در مواردی همچون ساخت سقف شیروانی منازل استفاده می شود.

مزایا

هزینه‌ی کمتر نسبت به سایر ورق‌ها

طول عمر حدود 30 سال که در مقایسه با ورق‌های دیگر، بسیار خوب و قابل‌ قبول است.

مقاومت مثال‌ زدنی در برابر آسیب‌های فیزیکی ریز و کوچک

امکان آماده‌سازی در سریع‌ترین زمان ممکن

بررسی آسان ایمنی

معایب

برجسته‌ترین عیب ورق‌های گالوانیزه، مشکلات و سختی‌های مربوط به جوشکاری آن‌ها است. انجام جوشکاری این نوع از ورق، تا حدودی پیچیده و تخصصی است و بر اثر آن، گازهای سمی و خطرناکی در محیط پخش می‌شود که در دراز مدت باعث آسیب‌های جدی به دستگاه تنفسی و ریه‌های تکنسین‌ها می‌شود.

ورق رنگی

ورق رنگی معمولاً از رنگ پاشی ورق گالوانیزه در کوره های خاص تولید می شود. در ورق رنگی روی ورق در دو فرآیند به ضخامت ۲۰ الی ۲۵ میکرومتر و قسمت پشت ورق در یک فرآیند یک مرحله ای به ضخامت ۷الی ۱۵ میکرومتر پوشش رنگ به صورت کوره ای قرار می گیرد. رنگ الکترو استاتیک ورق گالوانیزه را در مقابل خوردگی بیش از قبل مقاوم تر کرده وهمچنین آن را برای استفاده در ميحط های بسیار خورنده، اسیدی و قلیایی و با رطوبت بالا مناسب تر مي كند. همچنین برای بعضی مصارف، ظاهر زيبایی به آن مي بخشد.




کاربرد ورق رنگی

صنايع ساختماني : سقف و بدنه انبارها و كارگاه ها ، سقف كاذب ، نماي داخلی و خارجي ساختمان ها .

لوازم خانگي : بدنه خارجي يخچال ، آبگرمكن ، اجاق گاز ، ماشين لباس شويی و …

صنايع فلزي : كابينت، تجهيزات اداري، پارتيشن، بدنه کامپيوتر و …

صنعت حمل ونقل : ساخت كانتينر ، سردخانه ها و كاروان های ثابت و متحرك و

مزایا

مقاومت مناسب در برابر رطوبت، سرما و گرما

وزن مناسب (نسبت به بسیاری از ورق‌‌های دیگر، سبک‌تر هستند)

برخورداری از سطحی مرغوب و باکیفیت

معایب

نکته‌ی مهم درمورد ورق‌های رنگی این است که متناسب با آب و هوای مرطوب، ممکن است دچار خوردگی‌ یا آسیب‌هایی شوند. همچنین اگر از مدل‌های کم‌ کیفیت آن‌ها استفاده کنید، به مرور تغییر رنگ و شکل می‌دهند و مقاومتشان در برابر سرما، گرما و رطوبت کم می‌شود.