انواع متریال (ام دی اف)
ام دی اف چیست؟
ام دی اف یک ماده مرکب چوبی با جرم حجمی بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب ( به طور متوسط 750 کیلوگرم بر متر مکعب) محسوب میشود که از مواد مختلفی میتواند تهیه گردد. در جهان بیشتر MDF ها بر پایه چوب و از چوب های نرم مثل درخت کاج تهیه میشوند.
اساس ترکیب MDF چوب و رزین (انگم) است که تحت فشار و حرارت قرار گرفته و با افزایش استحکام، مقاومت در برابر آتش و نفوذ ناپذیری، خواص بهتری نسبت به چوب نرم خواهد داشت. همچنین قابلیت ماشین کاری بالایی نیز دارد که قبل از این تنها چوبهای سخت قابلیت کارهای مکانیکی و ماشین کاری را دارا بودند. MDFها به طور معمول دارای ضخامتی از ۳ تا ۴۰ میلیمتر میباشند.
تاریخچه ام دی اف
صنعت تخته فیبر یکی از صنایع نسبتا جدید در زمینه صنایع چوب است، به طوری که تخته فیبر نخستین بار به عنوان یکی از محصولات فرعی صنعت کاغذ توسعه پیدا کرد که علت آن هم تلاشهایی در جهت یافتن کاربردی مناسب برای حجم قابل توجهی از زوائد روی الک در فرآیند مکانیکی تهیه خمیر کاغذ بود که سرانجام در سال 1898 منجر به ایجاد یک کارخانه تولید تخته فیبر عایق در انگلستان شد.
اولین کارخانه ام دی اف تخته فیبر با دانسیته متوسط در سال 1965 در شهر دپوزیت ایالت نیویورک ساخته شد که محصول خود را با نام تجاری (بارابورد) به بازار عرضه کرد. بعد از آن به دلیل تحولی که این صنعت در استفاده از ضایعات چوبی ایجاد کرد بسیار گسترش یافت. به طوری که امروزه حتی بازار سایر اوراق فشرده چوبی نظیر تخته خرده چوب و… را تحت تاثیر قرار داده است.
ویژگی ورقه های ام دی اف
وجود کیفیت ساختار و یکنواختی در سطح صاف ام دی اف
ام دی اف دارای ظاهری بسیار زیبا و دلنشین می باشد
عدم هرگونه عیب و ایرادی در ساختار ام دی اف ها
هزینه بسیار مناسب در مقایسه با سایر تخته های چوبی
خصوصیات ورقه های ام دی اف
ویژگی های فیزیکی و ساختاری قوی
دارای چگالی استاندارد با دامنه بسیار مناسب
قابلیت تولید در ضخامت و ابعاد مختلف
قابلیت ابزار خوری، ماشین کاری و سنباده زنی
دارای سطوح صاف و متراکم
قابلیت روکش کردن با طرح های بیشمار
قابلیت شکل پذیری و لبههای صاف
عدم وجود معایب چوب خام
پروفیل دانسیته کاملا یکنواخت و همگن
قابلیت رنگ آمیزی
تولید در ابعاد و اشکال کاملا استاندارد
مقاوم بسیار بالا در برابر فشار
زیبایی ظاهری، طراحی با ظرافت
قیمت بسیار مناسب
کاربرد ام دی اف در صنعت ساختمان
کمد دیواری
دیوارپوش
مبلمان
کمد
تخت
کابینت آشپزخانه
کتابخانه
میز و صندلی
پوشش دیوار
پوشش سقف
انواع قفسه
کف پوش
وایت برد
بیلبورد
تابلو سازی
انواع ورق های ام دی اف
ام دی اف خام
mdf خام یکی از انواع تخته های فیبر می باشد که به روش خشک تولید می شود و پس از تولید برای زیبایی و دوام آن را روکش می کنند. از جمله رایج ترین نوع روکش برای امدیاف خام روکش ملامینه می باشد. از خصوصیات ام دی اف خام می توان به سطوح صاف و متراکم، قابلیت ماشین خوری و ابزار زنی، قابلیت شکل پذیری، انجام روسازی های گوناگون مثل روکش های چوبی و غیره چوبی، رنگ آمیزی، قیمت مناسب، زیبایی ظاهری وغیره.از کاربرد های امدیاف استفاده در ساخت مبلمان، ساخت آرک ها و ستون های داخل ساختمان، پارتیشن بندی، در کفش سازی، اسباب بازی و غیره می باشد.
ام دی اف نازک
اين نوع MDF بطور گسترده در ساخت ديوارپوش های ام دی اف، پوشش های متنوع سقف، صنعت خودرو سازی، طراحی و توليد تخته های منحنی، انواع کفپوش، سطح پشتی کابينت ها و کمد ها و همچنين ساخت رويه درب های چوبی مورد استفاده قرار مي گيرد.
ام دی اف ضخیم
از آنجا که اين محصولات دارای ضخامت بالايی هستند گزينه مناسبی جهت ماشينکاری بوده و در ساخت روکش های نقش دار، ساده، دکوراتیو، ساخت سازه هاي چوبي و … مورد استفاده قرار می گيرند.
ام دی اف با فرمالدئيد کم
mdf با فرمالدئید کم به عنوان امدیاف استاندارد در بازار موجود بوده و موارد استفاده آن صنعت مبلمان و دکوراسيون داخلي و …می باشد. طبق استاندارد در نظر گرفته شده حداکثر انتشار فرمالدئید در آنها 9mg/100gr می باشد که تاثير زيادی در کاهش خوردگی فلزات نيز خواهد داشت.
ام دی اف با روکش تزئینی
در بازار امروز تخته های امدیاف سهم بسیار بالایی از فروش چوب ها به mdf هایی با روکش تزئینی تعلق دارد. برخي از انواع معروف اين روکش ها عبارتند از: روکش هايی که از چوب طبيعی ساخته شده اند، روکش های ملامينه ،پی وی سی٬ انواع کاغذهای دکوراتيو و …
مزایا
هزینه خرید mdf کاملا مقرون به صرفه است، از آنجا که تولید آن نسبتا ارزان است بنابراین در مقایسه با چوب ارزان تر خواهد بود.
تنوع بسیار بالا در طرح و رنگ به خصوص به دلیل روکشی که بر روی آن استفاده می کنند.
سطح mdf صاف بوده و همین امر نیز باعث میشود که چسباندن مواد دیگر روی آن کاری راحت باشد.
این ورقه های در برابر آسیب آفاتی مانند موریانه به دلیل مواد شیمیایی استفاده شده تا حد قابل قبولی مقاومت دارند.
امدیاف با قرار گرفتن در برابر گرما تغییر شکل نداده و منبسط یا منقبض نمیشود.
ام دی اف ها قابلیت شکل دهی بسیار آسانی دارند.
معایب
ام دی اف در برابر رطوبت بسیار واکنش نشان می دهد.
طی باز و بسته کردن ممکن است پیچ و مهره ها شل شوند.
سبب ایجاد مشکلات تنفسی می شوند.